ριζοσπαστική θεωρία και ιστορία… για την Αναρχία

Σημεία διακίνησης και πληροφορίες σχετικά με την έκδοση “Οι Αναρχικοί στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο”

Τα κείμενα που περιλαμβάνονται σ’ αυτή την ανθολογία είναι:

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΡΩΤΗ: ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ
1) Ο ΚΡΟΠΟΤΚΙΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΟΛΕΜΟ

2) ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΠΕΡΓΚΜΑΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΡΟΠΟΤΚΙΝ

3) ΑΜΕΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΛΑΤΕΣΤΑ ΣΤΟΝ ΚΡΟΠΟΤΚΙΝ

4) ΟΙ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ ΕΧΟΥΝ ΞΕΧΑΣΕΙ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥΣ

5) ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ

6 ) ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ, Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΣΦΑΓΗ

7 ) ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΩΝ ΔΕΚΑΕΞΙ

ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΕΥΤΕΡΗ: ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
1 ) ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

2 ) Ο ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ Α ́ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

ΕΠΙΜΕΤΡΟ
1) ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ

Η εισαγωγή του βιβλίου:

Καμία από τις εργασίες και μεταφράσεις μας δεν στοχεύει στην απλή παράθεση-αποτύπωση ιστορίας ή θεωρίας. Επιζητούμε αυτές οι μεταφράσεις να οξύνουν την κριτική σκέψη των συντροφ(ισσ)ων μας και όχι μόνο. Να γίνονται αντικείμενο διερεύνησης και κριτικής. Να ανοίγουν διαλόγους μέσα στο κίνημα και στην κοινωνία.
Ένας τέτοιος διάλογος είχε αναπτυχθεί στις τάξεις του Αναρχικού κινήματος, όλου του κόσμου, κατά τη διάρκεια της πρώτης παγκόσμιας ανθρωποσφαγής. Επήλθαν ρήξεις μεταξύ παλιών συντρόφων λόγω της στάσης που κρατούσε ο καθένας απέναντι στα τραγικά γεγονότα του πολέμου. Και η διένεξη αυτή είναι ελάχιστα γνωστή στο ελληνικό (αλλά όχι μόνο) κοινό, όπως και τα ντοκουμέντα που την επέφεραν.
Για το λόγο αυτό καταπιαστήκαμε με μια σειρά κειμένων που αφορούν την θέση των Αναρχικών (της εποχής) για τον πόλεμο. Εστιάσαμε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο (μια ονομασία που καθιέρωσαν οι κυρίαρχοι) καθότι τότε οι Αναρχικοί είχαν μεγάλη επιρροή σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και γιατί στον ΒΠΠ το κίνημα βρισκόταν σε αποσύνθεση. Σκοπός είναι να διερευνήσουμε τις διάφορες (συγκρουόμενες) αναρχικές θέσεις που εκφράστηκαν και όχι απλά να παραθέσουμε τη δική μας θέση, μέσω των κειμένων άλλων. Αυτό κάναμε από τη συγκρότηση της μεταφραστικής μας ομάδας και αυτό ευελπιστούμε πως θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Να ανιχνεύουμε μονοπάτια στο δρόμο για την Αναρχία.
Η παρούσα συλλογή κειμένων είναι ελλιπής, όμως θεωρούμε πως είναι αντιπροσωπευτική και χρήσιμη. Πολλά κείμενα που αφορούν το ζήτημα έπρεπε να έχουν μεταφραστεί και δημοσιευτεί στην παρούσα συλλογή. Μέσα από ενδελεχές ψάξιμο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως η δουλειά που έχουμε κάνει είναι η ελάχιστη· μεγάλη όμως για τις μικρές μας δυνάμεις. Η παρούσα έκδοση περιέχει σε μια χρονολογική σειρά τα κείμενα που δημοσίευαν οι αναρχικοί, είτε ατομικά είτε συλλογικά, μέσα στη διάρκεια του πολέμου. Επίσης περιέχει δύο συμπληρωματικά κείμενα για την κατανόηση του κλίματος της εποχής. Εκτός από τα δύο αυτά κείμενα, τα οποία έχουμε επιμεληθεί, τα υπόλοιπα είναι μεταφράσεις και επιμέλειες της ομάδας μας. Τα περισσότερα απ’ αυτά έχουν δημοσιευτεί ήδη στο blog μας rabidproletarians.espivblogs.net. Ξεχωριστό θεωρούμε πως είναι το επίμετρο της συλλογής αυτής, το “Πόλεμοι και Καπιταλισμός” του Πιοτρ Κροπότκιν, το οποίο πρώτη φορά μεταφράζεται κι εμφανίζεται στα ελληνικά (τουλάχιστον απ’ όσα βιβλία και διαδικτυακές αναρτήσεις έχουμε δει). Το συγκεκριμένο κείμενο-μπροσούρα είναι, μάλιστα, αυτό το οποίο είναι η βάση της πολεμικής των υπόλοιπων αναρχικών ενάντια στον Κροπότκιν.

* * *

Τα τύμπανα του πολέμου χτυπούν έντονα και πάλι. Ο πόλεμος είναι ένα θέμα που καίει πάντα· μεταφορικά και κυριολεκτικά. Εμείς, ως Αναρχικοί, πρέπει να έχουμε θέση και άποψη ώστε να πρωτοστατήσουμε στην κατεύθυνση της (ολικής) απελευθέρωσης και όχι των μαζικών σφαγών για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Η απελευθέρωση είναι, καθώς φαίνεται, μια διαδικασία επίπονη που απαιτεί από το κίνημα (ταξικό και πολιτικό – με σαφή αντιεξουσιαστικά χαρακτηριστικά) πολλή δουλειά, σε επίπεδο καλλιέργειας συνειδήσεων, πλάνου και οργάνωσης, πολύ ιδρώτα (που δεν περισσεύει αφού τα αφεντικά ξεζουμίζουν τις εργατοώρες μας) και πολύ αίμα. Ήδη το κίνημά μας, εδώ στον ελλαδικό χώρο, αλλά και σ’ όλο τον κόσμο, πληρώνει με το αίμα των αγωνιστ(ρι)ών του το τίμημα της απελευθέρωσης του ανθρώπου από τις αλυσίδες του Κράτους και του Κεφαλαίου.
Το αίμα των πρωτοπόρων και ανιδιοτελών αγωνιστών, όμως, δεν φτάνει για τις ανάγκες της εύρυθμης παραγωγής και αναπαραγωγής των προϊόντων. Η καταστροφή κεφαλαίου (αναγκαία συνθήκη για την αναπαραγωγή του κεφαλαίου) αφορά μηχανές και εργάτες. Είναι αναγκαία η συνθήκη του πολέμου για το κεφάλαιο. Είναι αυτή η συνθήκη που καταστρέφει μαζικά τόσο μηχανές όσο και εργάτ(ρι)ες.
Ένας πόλεμος, που για κάποιους, δεν τελειώνει ποτέ. Υπάρχουν αναλύσεις (και σήμερα) που υποστηρίζουν πως ο πόλεμος και οι συνθήκες εκτάκτου ανάγκης (οι οποίες ετίθεντο πάντα εν καιρώ πολέμου) δεν σταμάτησαν ποτέ. Σε πολλά σημεία του πλανήτη υπάρχουν φλόγες εξέγερσης ενάντια στην αδικία και ταυτόχρονα υπάρχουν φλόγες που συντείνουν στη διαιώνιση της αδικίας. Δύο κόσμοι σε διαρκή και ανελέητη σύγκρουση.
Ο διάλογος επάνω στα ζητήματα του πολέμου έχει ξεκινήσει κάποιο καιρό τώρα στον ελλαδικό χώρο. Για να είμαστε προετοιμασμένες για κάθε συνθήκη θα πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα σήμερα για τον εξελισσόμενο πόλεμο και τα πολεμικά μέτωπα που έχουν ανοίξει οι κυρίαρχοι στις διάφορες γωνιές του πλανήτη. Τα καλέσματα των κυβερνήσεων και των καπιταλιστών για πόλεμο πληθαίνουν. Το Κράτος της ελλάδας συμμετέχει σε όλα αυτά τα καλέσματα με τη συμμετοχή του σε όλους αυτούς τους διακρατικούς “οργανισμούς” του θανάτου, με κύριο εκπρόσωπο το ΝΑΤΟ. Ψάχνει συμμαχίες κι εχθρούς διαρκώς, ώστε να συντηρεί το πατριωτικό και εθνικιστικό αίσθημα ανάμεσα στους πολίτες του Κράτους. Κι αυτοί, έρμαια στα δόντια των καπιταλιστών, να φωνάζουν: πόλεμος, πόλεμος, πόλεμος.

Σηκώνουμε το γάντι. Θα τους κόψουμε τη φόρα.

Λυσσασμένοι Προλετάριοι
Αθήνα, Οκτώβρης 2018

____________________________________________________________

Σημεία διακίνησης του βιβλίου (η λίστα ανανεώνεται διαρκώς):

Ξάνθη: Αυτόνομο Στέκι Ξάνθης, Ανοιχτός Κοινωνικός Χώρος Xanadu

Βιβλιοπωλεία “Δύο” και “Σπανίδης”

Αθήνα: Ελευθεριακό Εργαστήρι

Βιβλιοπωλείο “Πολιτεία“, Βιβλιοπωλείο των “Εκδόσεων των Συναδέλφων“, Βιβλιοπωλείο των εκδόσεων “Αλφειός

Εξάρχεια: Κατάληψη ΒΟΞ, Βιβλιοκαφέ “Vertigo”, Καφέ “Μόκα”, Καφέ “Μικρό”

Κουκάκι: Καφενείον / κολεκτίβα εργασίας “Το Παγκάκι”

Γιάννενα: Βιβλία Ανομίας

Βιβλιοπωλείο “Αναγνώστης

Αγρίνιο: Κατάληψη Apertus

Βιβλιοπωλείο “Επίκουρος”

Κέρκυρα: κινηματικό βιβλιοπωλείο Αταξικοί Ορίζοντες, το οποίο στεγάζεται στη κατάληψη Αντινομία

Θεσσαλονίκη: Ελευθεριακός Χώρος Sabot, Φάμπρικα ΥΦΑΝΕΤ, Κατάληψη Terra Incognita

Αυτοδιαχειριζόμενη Κοινότητα Βιβλίου & Εντύπου “Ακυβέρνητες Πολιτείες

Λάρισα: Κατάληψη Ντουγρού

Αλεξανδρούπολη: Κατάληψη Παλιό Νεκροτομείο

Ηράκλειο: Κατάληψη Ευαγγελισμού

Μυτιλήνη: Κατάληψη Μπίνειο

Βόλος: Αυτοοργανωμένο distro ελευθεριακού βιβλίου “Σουπιά

Πάτρα: Αυτοδιαχειριζόμενος χώρος Ανατόπια

Λειβαδιά: Στέκι της Ρήξης Λιβαδειάς

Βερολίνο: anarchistische Bibliothek Kalabal!k, Reichenbergerstr. 63A , 10999 Berlin

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *