ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΒΙΛΛΑ ΑΜΑΛΙΑΣ ΚΑΙ XANADU

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΒΙΛΛΑ ΑΜΑΛΙΑΣ ΚΑΙ XANADU

«Άγιες μέρες» διανύουμε και η εγχώρια φιλανθρωπία μας σπάει τα τύμπανα από τον αντίκτυπο των κινήσεών της. Μαζεύουν τα ψίχουλά τους και τα πετάνε σ’ όλους αυτούς και αυτές που δεν βλέπουν στον ήλιο μοίρα. Παρ’ όλα αυτά τον πλούτο εξακολουθούν να τον κατέχουν αυτοί. Στην απέναντι πλευρά υπάρχουν και οι άνθρωποι που δεν συμβιβάζονται με τις φιλανθρωπίες και διεκδικούν όλα όσα τους ανήκουν, καθώς αυτοί και αυτές τα δημιουργούν, αυτοί και αυτές είναι που αν και φτιάχνουν τα πάντα σ’ αυτό τον κόσμο δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Ας κάνουμε λίγο πιο λιανά το τι σημαίνει διεκδικώ, γιατί μάλλον στην ελληνική κοινωνία έχει ξεχαστεί.

Όταν δεν έχουμε που να μείνουμε δεν πηγαίνουμε στις ενορίες της γειτονιάς και τις Μητροπόλεις (δες όνομα που δώσανε οι τράγοι) για να παρακαλέσουμε να μας βρούνε κανένα σπίτι να μείνουμε. Όταν πεινάμε δεν πηγαίνουμε στις ουρές των συσσιτίων. Όταν η ΔΕΗ μας κόβει το ρεύμα δεν πηγαίνουμε να ζητήσουμε διακανονισμό. Μακρά η λίστα που αφορά την επιβίωση…. Εμείς αυτά τα κάνουμε μόνοι και μόνες μας. Διεκδικούμε κατοικία μπαίνοντας στα άδεια σπίτια και κάνοντας κατάληψη. Απαλλοτριώνουμε τον πλούτο που εμείς παράγουμε για να φάμε. Συνδέουμε το ρεύμα μόνοι μας χωρίς να ρωτήσουμε κανέναν. Και ούτω καθεξής. Αυτά είναι λίγα απ’ αυτά που εμείς διεκδικούμε. Διεκδίκηση της Ζωής. Το να σκύβεις, ή να έχεις αναγάγει σε υπέρτατη αξία την ιδιωτική περιουσία, δεν είναι ζωή.

Συλλογικοποιούμαστε για να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Σε όποιον χώρο συνυπάρχουμε, είτε αυτός είναι κατάληψη είτε κοινωνικός χώρος, λειτουργούμε ισότιμα μέσω συνελεύσεων στις οποίες άπαντες έχουν την ίδια βαρύτητα γνώμης. Άλλες αξίες από αυτές που έχει μάθει το μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. «Λογικά» αν δεν συμβαδίζεις με τα πρότυπα που κυριαρχούν είσαι αντίπαλος της εξουσίας, γιατί προάγεις άλλες αξίες και είσαι άμεση απειλή για την ίδια. Συχνά πυκνά μας χτυπάνε (εντός κι εκτός εισαγωγικών) με σκοπό να κάμψουν το ηθικό μας και να σταματήσουμε να παλεύουμε, να διεκδικούμε, να θέλουμε να ζήσουμε. Ωστόσο δεν τους βγαίνει.

Το Κράτος και το Κεφάλαιο θέλουν να μας εξοντώσουν (δες τα βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ στους συντρόφους αντιφασίστες) και θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσον για να το κάνουν. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσουμε και τις επιθέσεις του Κράτους και των τσιρακιών του στις καταλήψεις και τους κοινωνικούς μας χώρους. Η επίθεση του Κράτους στην κατάληψη Βίλλα Αμαλίας και η επίθεση του παρακράτους στον κοινωνικό χώρο Xanadu είναι μια ξεκάθαρη απόδειξη ότι τους ενοχλούμε. Εμείς λέμε πως θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες, όχι απλά να τους ενοχλούμε αλλά, να τους καταστρέψουμε, με λόγο και πράξη. Μέχρι τον ερχομό της κοινωνικής επανάστασης και της Αναρχίας σε κάθε χτύπημα τους θα απαντάμε με νηφαλιότητα με τα δικά μας χτυπήματα. Εμείς πρεσβεύουμε άλλες αξίες και θα τις προτάξουμε μέχρι να μην υπάρχουν καταπιεστές και καταπιεσμένοι, αφέντες και δούλοι, αφεντικά κι εργάτες, εξουσιαστές και εξουσιαζόμενοι. Και στην παραπάνω πρόταση βγαίνει και το συμπέρασμα επάνω στο ιδεολόγημα των «δύο άκρων». Το κράτος και το παρακράτος θέλουν να υπάρχουν αυτοί διαχωρισμοί, ενώ εμείς όχι και θα παλέψουμε μέχρι τέλους για να κάνουμε την επιθυμία μας πράξη.

ΚΑΤΩ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ-ΞΥΛΟ ΣΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΕΝΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΕΠΙΘΕΣΗ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΒΙΛΛΑ ΑΜΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΧΩΡΟ XANADU

 

Μεταφραστική ομάδα Λυσσασμένοι Προλετάριοι

Ο πόλεμος ενάντια στις πετρελαϊκές στην Νιγηρία

Αναδημοσίευση από το Πρακτορείο RIOTERS

Όταν όλες οι ελπίδες για μια “δημοκρατική” ανάπτυξη και πλουτισμό που έφερε η ανεξαρτησία της Νιγηρίας και η ανακάλυψη τεράστιου ορυκτού πλούτου, βάλτωσαν στο γεμάτο πετρέλαιο υπέδαφος του Δέλτα του Νίγηρα, κατεστραμμένου πλέον από την άγρια εκμετάλλευση πολυεθνικών όπως η Shell, η Agip, η Chevron και της διεφθαρμένης κυβέρνησης. Κάτω απ’ τον μολυσμένο ουρανό και στις όχθες μιας θάλασσας που πλέον δε ζουν ψάρια, οι άνθρωποι άρχισαν να σκέφτονται ότι αν σκοπεύουν να επιβιώσουν, πρέπει πλέον να οπλιστούν. Η βία φέρνει βία. Κι όταν πέθανε κι η τελευταία ελπίδα, το “ή θα πολεμήσουμε ή θα πεθάνουμε” ήρθε στην ημερήσια διάταξη. Έτσι άρχιζαν να εμφανίζονται, καβάλα σε γρήγορα φουσκωτά, φορώντας μάσκες και κραδαίνοντας αυτόματα και καλάσνικωφ, οι αντάρτες του Δέλτα του Νίγηρα, σαμποτάροντας με κάθε τρόπο την πετρελαιοβιομηχανία. Αποτελούν την ένοπλη φωνή ενός ολόκληρου λαού εξαντλημένου από δεκαετίες περιβαλλοντικής καταστροφής και στρατιωτικοποιημένης καταστολής. Αγωνίζονται ενάντια στην μόλυνση της γης τους, για την αποζημίωση των ζημιών που έχουν υποστεί οι κοινότητές τους και την επιστροφή του πλούτου σ’ αυτές. Το βιβλίο αυτό αποτελεί έναν φόρο τιμής στον αγώνα τους.

Μέσα απ’ το σαπισμένο δάσος του Δέλτα, διέρχονται τα πλοιάρια των ανταρτών του MEND. Κουβαλούν τους νεκρούς συντρόφους τους που έχασαν τη ζωή τους σε μια ενέδρα του στρατού. Άνθρωποι βγαίνουν για το στερνό αντίο απ’ τις καλύβες, κάποιοι με τα όπλα στο χέρι. Ο πόλεμος ενάντια στη Shell, την Agip, τη Chevron είναι ο πόλεμος όλων τους, εδώ πέρα. Ένας μελανός ουρανός βαραίνει πάνω απ’ το μολυσμένο ποτάμι και την κατεστραμμένη γη. Ασπρα και κόκκινα πανιά κυματίζουν πάνω απ’ τις καλύβες και στα όπλα των ανταρτών, φόρος τιμής στον Εγκμπεσού, τον θεό του πολέμου. Να φυλάει τους μαχητές της ελευθερίας απ’ το μένος της καταστροφής. Ο πόλεμος του πετρελαίου μαίνεται. Από ποιά πλευρά θα σταθείς;

Στον Guido Ceraglioli (1968-2008)
…στην εξέγερση Continue reading Ο πόλεμος ενάντια στις πετρελαϊκές στην Νιγηρία

Αντικουλτούρα, μέρος δεύτερο: Oi!

Εισαγωγή Λυσσασμένων Προλετάριων:

Επειδή είμαστε πολιτικοποιημένοι/ες κι έχουμε και μία τάση για τη διάδοση της κουλτούρας μας θα προχωρήσουμε σε ένα κύκλο μεταφράσεων που θα ασχοληθεί με τις μουσικές μας και την «υπό»κουλτούρα που διαπνέει το προλεταριακό, αντικαπιταλιστικό κίνημα. Σκοπός αυτού του κύκλου, εκτός από την παρουσίαση των μουσικών, θα είναι να δώσει τα εργαλεία στο κίνημα ούτως ώστε να κινηθεί ακόμα πιο επιθετικά «διεκδικώντας» το χώρο του μέσα στην κοινωνική ζωή. Για να διεκδικηθεί αυτός ο χώρος θα πρέπει να προχωρήσουμε προς το τσάκισμα των φασιστών, του Κράτους, του Κεφαλαίου και όλων των υπαρχουσών κοινωνικών σχέσεων που έχουν δομηθεί πάνω στη «λογική» του καπιταλισμού. Μια δουλειά που είναι σίγουρα δύσκολη, αλλά ο ορίζοντας δεν έχει σταματήσει να φαίνεται.

Θα ασχοληθούμε με το hip hop, την oi!, και το punk κατ’ αρχήν και στο μέλλον βλέπουμε. Στόχος μας είναι στο άμεσο μέλλον να κυκλοφορήσει και μία έκδοση με τα κείμενα που θα ανέβουν στο blog, αλλά και πρόσθετες λεπτομέρειες που θα δίνουν περισσότερες πληροφορίες επάνω στο εκάστοτε μουσικό θέμα. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τη σχέση των προλετάριων και όλων των καταπιεσμένων με αυτές τις μουσικές αλλά και να καταδείξουμε (μέσω των μεταφράσεων) τις αντιφάσεις που τις διέπουν και οι οποίες πρέπει να εξαλειφθούν.

Ο τίτλος δεν είναι παραπλανητικός. Απλά το Oi! είναι συνυφασμένο με τους σκινάδες. Αυτή είναι η κουλτούρα τους. Στο παρόν κείμενο παραθέτουμε ένα κομμάτι της ιστορίας των σκινάδων και της μουσικής τους. Η εξέλιξη των σκινάδων είναι κάπως λογική: στην αρχή απολίτικοι, μετά εμφανίζονται τα φασισταριά και εν τέλει εμφανίζονται αντιφασίστες στις τάξεις των σκινάδων. Αυτό που δεν καταλάβαμε είναι πως ενώ έλεγαν (και στα τραγούδια τους) ότι κατάγονται απ’ την «εργατική τάξη» ήταν απολίτικοι… Εμείς πάντως αν έπρεπε να επιλέξουμε θα διαλέγαμε ξεκάθαρα τους RASH skins!

Continue reading Αντικουλτούρα, μέρος δεύτερο: Oi!

Oi Polloi – Nazi Scum

Oi Polloi – Ναζιστικό Απόβρασμα

Στεκόμενοι έξω από τις πόρτες των σχολείων

Με τα φυλλάδια τους υποκινούν το φυλετικό μίσος

Έρπονται μες στη νέκρα της βραδιάς

Σε σπίτια αθώων βάζοντας φωτιά

Μαχαιρόνουν και σκωτώνουν στις επιθέσεις τους

Πόσο ακόμα για να αντεπιτεθείς σ’ αυτούς;

Βρες τους – Λιάνισέ τους – Λιάνισέ τους!!!

Ναζιστικό απόβρασμα, η ώρα σου θα ‘ρθει

Ναζιστομάζωξη σχεδιαζόταν για την πόλη

Αλλά αντιφασίστες σκάσαν από παντού

Καθάρισαν τελείως τους δρόμους απ’ τα ‘ποβράσματα

Δείχνοντας πως πρέπει και μπορούν να χτυπηθούν

Κι όταν προσπαθήσανε να πάνε στο Χάιντ Παρκ

Οι αντιφασίστες εμφανίστηκαν ξανά

Το μυαλό ξεροκέφαλοι – Αυτό είναι που σας λείπει

Τα ναζιστικά αποβράσματα να καθαρίσουμε απ’ τους δρόμους

Για να τους κάνουμε και πάλι ασφαλείς να είναι για όλους

Δεν θα χρειαστεί να περπατάμε πια με φόβο

Αφού τα αποβράσματα δεν έχουνε πια χώρο

Αν ενωθούμε η μάχη μπορεί να κερδηθεί

Το πρόβλημα να σταματήσει πριν αναπτυχθεί

Βρείτε τους – Λιανίστέ τους – Λιανίστέ τους!!!

Ναζιστικό απόβρασμα – η ώρα σου θα ‘ρθει