ριζοσπαστική θεωρία και ιστορία… για την Αναρχία

Μιλάνο, 16.3.2013: 10 χρόνια από τη δολοφονία του αντιφασίστα-αντικαπιταλιστή Dax

16 Μάρτη 2003 – 16 Μάρτη 2013: Δέκα χρόνια από τη δολοφονία του αντιφασίστα-αντικαπιταλιστή συντρόφου Davide Cesare (Dax) που έπεσε μαχόμενος στο Μιλάνο με φασίστες μαχαιροβγάλτες. Το παρακάτω απόσπασμα δημοσιεύθηκε στο infoaut.org Μετάφραση: Προλεταριακή Πρωτοβουλία, Αθήνα 15 Μάρτη 2013.

dax_flyer2013fronte_web

Dax: 10 χρόνια χωρίς εσένα, 10 χρόνια μ’ εσένα

 

Απόσπασμα του πολιτικού κειμένου που κυκλοφόρησαν οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες του Davide Cesare (Dax), με αφορμή τα δέκα χρόνια από τη δολοφονία του.

Να μιλήσουμε για τον Dax σημαίνει να διηγηθούμε τη δική μας ιστορία, μια ιστορία φτιαγμένη από νίκες και ήττες. Αυτό που μένει είναι η αξιοπρέπεια. Η αξιοπρέπεια των προλετάριων που επιλέγουν να αγωνιστούν ενάντια στη αδικία, ξεκινώντας από τα χειροπιαστά πράγματα, από την καθημερινότητα της δράσης μας, εκεί που μια πράξη έχει μεγαλύτερη αξία από χίλιες διακηρύξεις.

Δέκα χρόνια μετά συνεχίζουμε να διηγούμαστε την ιστορία του Dax και της Μαύρης Νύχτας, για να την μεταδώσουμε στις νέες γενιές της εξέγερσης, της επανάστασης, του ανταγωνισμού. Για να είναι γνωστό ποιοι είναι και τι είναι ικανοί να κάνουν οι φασίστες, η αστυνομία, οι δημοσιογράφοι και το δικαστικό σώμα. Για να μη μπορεί κανένας ούτε να ξεχάσει, ούτε να συγχωρήσει.

Να παραταχθείς από την πλευρά του αγώνα σημαίνει να διακινδυνεύσεις το σώμα σου και τη ζωή σου. Ο Dax είχε διαλέξει από ποια πλευρά να σταθεί, δεν γύρισε την πλάτη του, δεν την κοπάνησε. Εκείνο το βράδυ ο Dax βγήκε μπροστά, όπως έκανε πάντα, και έχασε τη ζωή του για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, τους συντρόφους του και τις ιδέες μας. Αυτό το θάρρος πρέπει να μεταδίδεται στο εσωτερικό των αγώνων του παρόντος. Γιατί ο φόβος είναι ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία του ελέγχου. Στις 16 Μάρτη του 2003 το Μιλάνο έχασε ένα μαχητή και αυτή η ημερομηνία παραμένει μια ανοιχτή πληγή, που έμεινε αναπάντητη.

Η προσέγγιση του Μάρτη του 2013 ήταν μια ευκαιρία για να κάνουμε έναν απολογισμό αυτών των χρόνων, να ξαναπάρουμε μια διευρυμένη συλλογική διαδρομή για την οργάνωση της δέκατης επετείου.

Εκκινήσαμε από τη μνήμη της Μαύρης Νύχτας για ν’ αντιληφθούμε σε βάθος την επικαιρότητα του φασιστικού κινδύνου και της καταστολής των κινημάτων: δέκα χρόνια μετά τα ίδια μαχαίρια και τα ίδια γκλοπ συνεχίζουν να χτυπάνε. Έτσι, η επέτειος μετατράπηκε σε μια ατμομηχανή για να τεθούν σε συνέργια εμπειρίες, αναλύσεις και πρακτικές και να καλεστεί μια πανιταλική διαδήλωση το Σάββατο 16 Μάρτη, στην οποία θα διεκδικήσουμε την αντιφασιστική και αντικαπιταλιστική ταυτότητα του Dax, η οποία είναι και δική μας, για να επιστρέψουμε φέρνοντας μέσα στην πόλη τους αγώνες του που είναι και δικοί μας αγώνες. Σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης του δυτικού καπιταλιστικού συστήματος επιλέξαμε να πάμε στη ρίζα, στην πηγή της δικής μας πολιτικής δράσης, μιλώντας για αντιφασισμό και αντικαπιταλισμό: δυο λέξεις που δεν μπορούν να διαχωριστούν αφού είναι στενά συνδεδεμένες και αποτελούν δύο θεμέλια της δικής μας πολιτικής ταυτότητας.

Μ’ αυτό το πνεύμα, δέκα χρόνια μετά, ένα σημαντικό κομμάτι του αντιφασιστικού Μιλάνου αναλαμβάνει συλλογικά την τιμή και το χρέος για τη διοργάνωση της επετείου, η οποία θα περιλαμβάνει ένα τριήμερο αντιπληροφόρησης, άθλησης και αγώνα αφιερωμένου στον Dax στις 15, 16 και 17 Μάρτη 2013.

Πανιταλική πορεία: Ο Αντιφασισμός είναι Αντικαπιταλισμός

16 Μάρτη 2013, 15.00, πλατεία 24 Maggio, Μιλάνο

Ο Dax ζει! 10 χρόνια μ’ εσένα, 10 χρόνια χωρίς εσένα

Πηγή: Αθηναϊκό Indymedia

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *